Συχνές ερωτήσεις

Ποια ειναι η διαφορα συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας;

Τόσο η συμβουλευτική όσο και η ψυχοθεραπεία έχουν στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Η διαφορά τους, πολύ συνοπτικά, έγγειται στο ότι η συμβουλευτική επικεντρώνεται στην επίλυση συγκεκριμένου ζητήματος ή ζητημάτων που φέρνει κάθε φορά ο πελάτης (χρησιμοποιούμε τον όρο πελάτη έναντι του όρου ασθενή γιατί δε πιστεύουμε στην παθολογικοποίηση της ψυχικής ζωής) , ενώ αντίθετα η ψυχοθεραπεία λειτουργεί πιο ολιστικά κι ασχολείται με το γενικότερο ευ ζην του ανθρώπου. Η ψυχοθεραπεία ανοίγει ένα δρόμο προς την αυτογνωσία και μέσω αυτής ο άνθρωπος καταφέρνει να επιλύει δυνητικά μόνος του τα όποια ζητήματα προκύπτουν στο διάβα του βίου του.

Τί είναι με λίγα λόγια η συστημική θεραπεία;

Στον τομέα της ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας υπάρχουν πολλές σχολές θεραπείας και πάμπολλες θεωρίες προσωπικότητας. Η κάθε μια προσέγγιση έχει τη βάση της σε έρευνες και μεθοδολογία ετών μέχρι να συγκροτήσει μια ενιαία θεωρία και τρόπο προσέγγισης της θεραπευτικής πρακτικής. Η συστημική θεραπεία δανείζεται τη θεωρία της από τη θεωρία των συστημάτων των έμβυων οργανισμών και μελετά τα ανθρώπινα συστήματα επομένως με βάση τη βιολογία και τη φυσική.

Εξ ορισμού, ο κεντρικός άξονας μελέτης είναι τα συστήματα μέσα στα οποιά λειτουργούμε οι άνθρωποι, όπως είναι αυτό της οικογένειας, της κοινωνίας κλπ. Επομένως, ο πελάτης που θα ρθει για ψυχοθεραπεία σε έναν συστημικό θεραπευτή θα αναμένει να ερευνήσει σε βάθος τις ρίζες του, το οικογενειακό του πλαίσιο, και κυρίως τον τρόπο που σχετίζεται με τους γύρω του. Ο τελικός στόχος μιας συστημικής θεραπείας είναι ο άνθρωπος να είναι ικανός να σχετίζεται ελύθερα και ταυτόχρονα με σεβασμό και αγάπη τόσο προς τον εαυτό του κι όσο προς τους άλλους. Επομένως, και το ίδιο το θεραπευτικό πλαίσιο, η σχέση δηλαδή με το θεραπευτή είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε να προάγει την ελευθερία, την ειλικρίνια, την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και τον αλληλοσεβασμό.

Ποιά είναι η διαφορά ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή;

Ψυχολόγος είναι αυτός που έχει πτυχίο κι άδεια άσκησης επαγγέλματος ως απόφοιτης ενός πανεπιστημιακού τμήματος ψυχολογίας. Η επιστημή της ψυχολογίας έχει ένα μεγάλο εύρος επαγγεματικής αποκατάστασης καθώς ψυχολόγοι εργάζονται ως ερευνητές, ως υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού, ως κοινωνικοί ερευνητές, αθλητικοί σύμβουλοι, κλινικοί ψυχολόγοι και πολλά άλλα. Οι ψυχολόγοι που έχουν ως εργασιακό ρόλο να βλέπουν άτομα και να κάνουνν θεραπευτικές συνεδρίες ονομάζονται κλινικοί ψυχολόγοι.

Ψυχοθεραπευτής από την άλλη είναι ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας, είτε είναι ψυχολόγος, είτε ψυχίατρος, είτε κοινωνικός λειτουργός, είτε σύμβουλος ψυχικής υγείας, κλπ ο οποίος εκπαιδεύτηκε σε μια σχολή ψυχοθεραπείας έπειτα από τη βασική του εκπαίδευση. Οι σπουδές στη ψυχοθεραπεία συνήθως απαιτούν πολλές ώρες εκπαίδευσης τόσο θεωρητικής , όσο και πρακτικής, ενώ κατά πλειοψηφία περιλαμβάνουν πολλές ώρες ψυχοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης.

Επομένως ο ψυχοθεραπευτής υπερισχύει θεωρητικά από τον κλινικό ψυχολόγο στο θεραπετικό πλαίσιο.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει εχεμύθια;

Η δεοντολογία των ψυχολόγων υπόκειται σε πολύ αυστηρές κυρρώσεις σε περίπτωση άρσης του απορρήτου του πελάτη. Αυτό από μόνο του διασφαλίζει την εχεμύθια του θεραπευτικού πλαισίου. (βλέπε σημείωση στην σελίδα.) Επιπλέον, η ίδια η ψυχοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική, απαιτεί την ειλικρίνια μεταξύ και των δύο μερών, θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ο φόβος, λοιπόν του υποψήφιου θεραπεύομενου για την ασφάλεια του θεραπευτικού πλαισίου είναι μεν σεβαστός, αλλά αβάσιμος. Κανένας θεραπευτής δε προτίθεται να χάσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος του.

Πόσο χρόνο διαρκεί μια θεραπεία;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί. Θεωρητικά και κατά την άποψη μας η θεραπεία δεν τελειώνει ποτέ! Τουλάχιστον για όσους θέλουν να φτάσουν στην αυτογνωσία κι επομένως στην ευτυχία. Πάραυτα, για κάποιον που έρχεται για την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων, άρα για συμβουλευτική, το έυρος των συνεδριών συνήθως είναι μεταξύ μίας ως 15 συνεδρίες. Όταν το αίτημα αφορά επίλυση ψυχικών δυσκολιών, όπως είναι οι φοβίες, το άγχος , η κατάθλιψη η διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι συνήθως σε αναλογία με το διάστημ ατο οποίο ο φέρων το σύμπτωμα υποφέρει. Δηλαδή, όσο περισσότερο καιρό είναι υπό το καθεστώς μιας ψυχικής δυσκολίας, τόσο πιο πολύ έχει αυτή εδραιωθεί, και δυστυχώς συνήθως τόσο περισσότερο καιρό χρειάζεται για να επέλθει η ίαση. Πάντα, όμως, λαμβάνουμε υπόψη την θέληση του ατόμου για να νικήσει τη δυσκολία του, τη θεραπευτική «χημεία» μεταξύ των δυο πλευρών, και το είδος ψυχοθεραπείας που ταιριάζει στον πελάτη.

Ο θεραπευτής μου, μου πρότεινε να ενταχθώ σε ομαδική θεραπεία, αλλά δυσκολεύομαι. Πώς να το διαχειριστώ;

Η ομαδική θεραπεία είναι μια πολύ δυνατή και βαθυά εμπειρία. Ρωτήστε όσους την έχουν δοκιμάσει και θα πειστείτε! Έχει το πολύ σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με την ατομική ψυχοθεραπεία, ότι ταυτόχρονα με την αυτοβελτίωση κι αυτοθεραπεία – που συνήθως είναι ο λόγος που κάνουμε ψυχοθεραπεία- προσφέρει στον θεραπευόμενο την ευκαιρία να διαχειριστεί στην πράξη τον κοινωνικό του εαυτό και τον τρόπο που σχετίζεται. Μέσα από τις εμπειρίες των συνθεραπευόμενων και μέσα από τα πολλαπλά ερεθίσματα σκέψης και ενσυναίσθησης, είναι πεποίθησή μας ότι βγαίνουμε πολλοί πλούσιοι και καλύτεροι άνθρωποι στον έξω κόσμο μετά από την ομαδική εμπειρία.

Κεντρο Ψυχοθεραπείας κι Εκπαίδευσης – Systemic Education 

Σεβασμός στη Μοίρα του Άλλου

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές στο ταξίδι της αυτογνωσίας και της …

σεμινάριο

Εγώ, εσύ, εμείς ~ Βιωματική Εργασία με Ζευγάρι και Ομάδα

Εγώ, εσύ, εμείς Βιωματική Εργασία με Ζευγάρι και Ομάδα Χανιά, 19 -20 Οκτωβρίου …

ο φόβος της σύνδεσης

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά – ο διπλός δεσμός στις ερωτικές σχέσεις

Ο διπλό δεσμός (double bind) είναι γνωστός στους κύκλους των ψυχοθεραπευτών …