Θεραπεία Ζεύγους

Θεραπεία Ζευγους

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Ο Carl Whitacker, πρωτοπόρος στήν οικογενειακή θεραπεία , τη θεραπεία ζεύγους και πολύ αγαπημένος μας, έλεγε ότι “ο γάμος στην πραγματικότητα δεν αποτελεί ένα συνδυασμό δυο ατόμων. Είναι μάλλον το προϊόν δυο οικογενειών που στέλνουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο να τις αναπαράγει”. Κι είτε συμφωνούμε είτε όχι, σίγουρα αντιλαμβανόμαστε ότι η ένωση δύο ανθρώπων είναι πολύπλοκη και φέρει πάνω της τεράστια δυναμικά. Επιθυμίες, όνειρα, συμφέροντα, κοινωνικά προστάγματα, οικογενειακές εντολές, φόβο μοναξιάς κλπ.

Δύο άνθρωποι που πορεύονται μαζί αντιμετωπίζουν την ανάγκη να ενώσουν όχι μόνο τα σώματα τους αλλά και το παρελθόν τους και το μέλλον τους, τις πατρικές τους οικογένειες, τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και φιλικούς τους ρόλους. Και φυσικά τις ψυχές τους με τις ανάγκες τους, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις διαταραχές τους.

Η αντιμετώπιση κρίσης στη συντροφική σχέση θα έπρεπε να λογάται δεδομένη κι όχι ξαφνικό εμπόδιο. Οι αλλαγές στον κύκλο ζωής του ζευγαριού, η ανάγκη του καθενός ταυτόχρονα γι΄αυτονομία και συντροφικότητα, η διαφορετικότητα των δύο φύλων, η σχέση του κάθε μέλους με την πατρική του οικογένεια δε μπορούν παρά να μετασχηματίζονται και να αναδιαμορφώνονται συνεχώς προκαλώντας ρωγμές στο σύστημα του ζευγαριού. Και δεν έχουμε καν συμπεριλάβει τους αστάθμητους και μη ελέγξιμους εξωτερικούς παράγοντες που δονούν τη σχέση.

Η προσέγγιση μας στη θεραπεία ζεύγους έχει τόσο θεραπευτικό όσο κι εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εστιάζουμε στο ευ ζην του κάθε μέλους χωριστά και στην σύμπλευση τους στο ζευγάρι. Θέλουμε, με άλλα λόγια να διαμορφώσουμε δύο ανθρώπους ευτυχισμένους που επιλέγουν να βρίσκονται σε αυτή τη σχέση προσπαθώντας να την κάνουν αρμονική. Δίνουμε έμφαση στην ανάληψη ευθυνών και στην αυτογνωσία και χρησιμοποιούμε εκείνα τα θεραπευτικά εργαλεία που φέρουν το ζευγάρι να δει εκ νέου τη σχέση του και να την στηρίξει σε γερές, εξίσου χρήσιμες και για τους δύο, βάσεις.

 

Systemic Education

Κέντρο Ψυχοθεραπείας κι Εκπαίδευσης

Πότε τελειώνει η ψυχοθεραπεία;

  Μια συχνή και ευφάνταστη ερώτηση που καλούμαστενα απαντήσουμε …

Λαχτάρες

η άσκηση με τις λαχτάρες

Να σας πω ένα μυστικό. Κάθε άσκηση που βάζω κάθε χρόνο, περνά μέσα από …

το κρυφτό είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι

Το κρυφτό είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι.

Η άσκηση αυτή είναι αλλόκοτη. Είναι αλλόκοτη γιατί σαν ιδέα στροβιλίζει …