Γενεόγραμμα

γενεογραμμα

Ομάδες Γενεογράμματος

Οι ομάδες γενεογράμματος παραδοσιακά αφορούσαν άτομα που είχαν ολοκληρώσει ένα κύκλο ομαδικής συνήθως ψυχοθεραπείας. Και αυτό γιατί πραγματεύονται τα πιο βαθιά ριζωμένα πρότυπα που υιοθετούμε. Η δουλειά στο γενεόγραμμα μοιάζει με το σκάψιμο γύρω από τις ρίζες ενός δέντρου. Το χώμα πότε είναι μαλακό και φιλόξενο και πότε σκληρό, πετρώδες και απωθητικό. Και το σκάψιμο γίνεται από το ίδιο το δέντρο!
Ο όρος γενεόγραμμα αποδίδεται στον Murray Bowen ο οποίος στήριξε τη θεωρία του πάνω στην κατασκευή του δικού του  οικογενειακού δέντρου. την ηλικία, το φύλο κα. Κατά τον Bowen η ένταξη μας σε ορισμένο σημείο της οικογενειακής δομής επηρεάζει τη λειτουργία μας, το πλέγμα των σχέσεων μας και τον τύπο οικογένειας που θα σχηματίσουμε για την επόμενη γενιά. Το φύλο και η σειρά γέννησης παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση μας.

Οι οικογένειες επαναλαμβάνονται. Ό,τι συμβαίνει στη μία γενεά συχνά επαναλαμβάνεται και στην επόμενη, υπάρχει δηλαδή η τάση να ξαναπαίζεται το ίδιο έργο από γενεά σε γενεά, πιθανότητα με διαφορετικές μορφές. Αυτό ορίζεται ως πολλαπλή γενεαλογική μεταβίβαση οικογενειακών προτύπων. Η υπόθεση είναι πως τα πλέγματα των σχέσεων σε προηγούμενες γενιές μπορούν να παράγουν υποβόσκοντα πρότυπα λειτουργίας για την οικογένεια στην επόμενη γενιά. Αυτά αναζητούμε στο γενεόγραμμα.

Εξετάζουμε επίσης τις «συμπτώσεις» περιστατικών. Δε θεωρούμε απλώς τυχαία συμβάντα τα περιστατικά που συμπίπτουν σε διάφορα τμήματα της οικογένειας, αλλά τα βλέπουμε σαν κατά κανόνα αλληλένδετα με τρόπο συστημικό. Επίσης, τα κρίσιμα περιστατικά και ιδιαίτερα τα κομβικά μεταβατικά σημεία στον κύκλο ζωής είναι πιθανότερο να συμβούν σε ορισμένες περιόδους της οικογενειακής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια μεταβάσεων στους κύκλους ζωής , η ανάγκη για αναδιοργάνωση των οικογενειακών σχέσεων τείνει να συσσωρεύει συμπτώματα. Αν το οικογενειακό σύστημα δεν είναι υγιές , οι οικογένειες αποτελματώνονται.

Οι ομάδες γενεογράμματος λόγω της ψυχολογικής βαρύτητας που φέρουν έχουν μηνιαία βάση με 7μηνο συμβόλαιο. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 10 άτομα.

 

Systemic Education

Κέντρο Ψυχοθεραπείας κι Εκπαίδευσης

ο φόβος της σύνδεσης

Ο φόβος της σύνδεσης είναι ισχυρότερος από την επιθυμία της

Κάνουμε τα πάντα για να μας αγαπούν. Και τι πιο ανθρώπινο; Τις εντολές …

Ο καλός, ο κακός και ο άγιος – το τρίγωνο του Karpman αλλιώς

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τρίγωνο του Karpman. Ο Karpman, εμπνευσμένος από τον …

Αυτονομία και Συνεξάρτηση ή Μπαμπάς και Μαμά;

Αν ο πατέρας είναι αυτός που μας οριοθετεί και μας ορίζει, αυτός που …