Διαδραστική ομάδα υπαρξιακής προσέγγισης

ομάδα υπαρξιακής προσέγγισης

Ομάδα Υπαρξιακής Προσέγγισης

Η διαδραστική Ομάδα Υπαρξιακής Προσέγγισης αφορά αποκλειστικά θεραπευτές και συμβούλους ψυχικής υγείας λόγω της υψηλής τάσης δυναμικής της. Ακολουθεί το πρότυπο του Irvin Yalom εστιάζοντας στο εδώ-και-τώρα τόσο σε βιωματικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο. Η Ομάδα Υπαρξιακής Προσέγγισης , με άλλα λόγια, ζει στο εδώ-και-τώρα και συγχρόνως ανατρέχει στον εαυτό της. Εκτελεί έναν αυτοστοχαστικό κύκλο κι εξετάζει τη συμπεριφορά που έχει λάβει μόλις χώρα στο εδώ-και-τώρα.

Η διαδραστική θεραπευτική Ομάδα Υπαρξιακής Προσέγγισης  στηρίζεται στο σχολιασμό της διαδικασίας της κοινωνικής επαφής κι άρα από φύση δουλεύει πολλά θέματα ταμπού όπως το άγχος της κοινωνικοποίησης, τις κοινωνικές νόρμες, το φόβο για αντίποινα και τη διατήρηση της εξουσίας.

Η υπαρξιακή προσέγγιση έρχεται να δώσει βάθος στη θεραπευτική διαδικασία εργαζόμενη τα άλυτα υπαρξιακά θέματα του σκοπού της ύπαρξης, του θανάτου, της μοναξιάς και της ελευθερίας. Φέρνει τον θεραπευόμενο αντιμέτωπο με την ευθύνη του για τη πορεία της ζωής του και τις επιλογές του και τον παροτρύνει να εκκινηθεί από τις επιθυμίες του και να αποφασίσει να τις εκπληρώσει.

Τα ζητήματα που θέτει η Ομάδα Υπαρξιακής Προσέγγισης , με άλλα λόγια, ζει στο εδώ-και-τώρα και συγχρόνως ανατρέχει στον εαυτό της. Εκτελεί έναν αυτοστοχαστικό κύ είναι τέτοια που καθιστούν αναγκαίο τα μέλη της να έχουν εργαστεί ήδη εντατικά με τον εαυτό τους ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τις εσωτερικές κι εξωτερικές εκρήξεις που θα έρθουν στην επιφάνεια. Δε πρόκειται, επομένως, για ελιτισμό ο περιορισμός στην είσοδο μελών, αλλά αντιθέτως για προστασία του υποψήφιου θεραπευόμενου.

Οι ομάδες αποτελούνται από το μέγιστο αριθμό 8 ατόμων κι έχουν εβδομαδιαία δίωρη βάση με 9μηνο συμβόλαιο.

 

Systemic Education

Κέντρο Ψυχοθεραπείας κι Εκπαίδευσης

ο φόβος της σύνδεσης

Ο φόβος της σύνδεσης είναι ισχυρότερος από την επιθυμία της

Κάνουμε τα πάντα για να μας αγαπούν. Και τι πιο ανθρώπινο; Τις εντολές …

Ο καλός, ο κακός και ο άγιος – το τρίγωνο του Karpman αλλιώς

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τρίγωνο του Karpman. Ο Karpman, εμπνευσμένος από τον …

Αυτονομία και Συνεξάρτηση ή Μπαμπάς και Μαμά;

Αν ο πατέρας είναι αυτός που μας οριοθετεί και μας ορίζει, αυτός που …