Ποιά μορφή ψυχοθεραπείας μου ταιριάζει;

Κέντρο Ψυχοθεραπείας μορφές ψυχοθεραπείας

Ποιά μορφή ψυχοθεραπείας μου ταιριάζει;

Μορφές ψυχοθεραπείας

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ατομική Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο, μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, ειδικευμένου στην ψυχοθεραπεία και ενός άνθρωπου που ζητά βοήθεια για κάποιο σοβαρό προσωπικό θέμα που τον απασχολεί. Η Ατομική Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει, σε περιπτώσεις: Έντονου στρες, άγχους, φοβιών, διαταραχών του ύπνου, μακροχρόνιας θλίψης, πένθους, αισθήματος ανεπάρκειας ή αδιεξόδου στη ζωή,

δυσκολιών στις προσωπικές, συζυγικές, οικογενειακές σχέσεις, δυσκολιών στο χώρο της εργασίας, καθώς και ψυχοσωματικών προβλημάτων. Μέσα από την ατομική ψυχοθεραπεία, ο άνθρωπος που ζητά βοήθεια, καταρχήν, βρίσκει ανακούφιση, μιλώντας για τις καταστάσεις που τον πιέζουν, εκφράζοντας συναισθήματα και σκέψεις που ίσως δεν μπορεί να μοιραστεί ικανοποιητικά αλλού. Με την υποστήριξη του θεραπευτή μπορεί να διευρύνει σταδιακά την αντίληψη του για τον εαυτό του και την ζωή και να βοηθηθεί να κάνει αλλαγές ανάλογες με τις ανάγκες και τους στόχους που βάζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Η ατομική θεραπεία γίνεται σε εβδομαδιαίες συναντήσεις (συνεδρίες) των 50′-60′.Η χρονική διάρκεια της είναι ανάλογη με ΄το αίτημα του συγκεκριμένου άτομου

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συνιστάται μετά από ενα διάστημα ατομικής ψυχοθεραπείας, σε άτομα που θέλουν να εμβαθύνουν την αυτογνωσία τους, να προχωρήσουν την προσωπική τους ωρίμανση και εξέλιξη και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ζωή τους , αξιοποιώντας την δυναμική της ομάδας. Η θεραπευτική ομάδα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, οπού ο καθένας έχει μάθει να παίζει κάποιο/ους ρόλο/ους. Συγχρόνως είναι ενα σύστημα πολύ διαφορετικό από μια «τυχαία» ομάδα που συναντάμε στην κανονική ζωή. Είναι ασφαλές, με κανόνες και όρια που προστατεύουν τα μέλη και τους δίνουν την δυνατότητα με την βοήθεια τόσο των θεραπευτών / συντονιστών, όσο και των άλλων μελών της ομάδας, να παρατηρήσουν και να εξελίξουν τον εαυτό τους, με τρόπους που δεν μπορούν να κάνουν στην καθημερινή ζωή.

Αρχικά τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας μαθαίνουν να μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους, να εκφράζουν ελεύθερα και ειλικρινά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανάγκες τους μπροστά σε άλλους και στην πορεία μαθαίνουν, να βλέπουν και να αξιοποιούν τις αντιδράσεις που προκαλεί η όποια συμπεριφορά τους, στα μέλη της ομάδας, (πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής και εχεμύθειας ). Εκτός από την συζήτηση και το μοίρασμα συναισθημάτων, χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα και τεχνικές, – όπως ζωγραφιές ατομικές ή ομαδικές, παιχνίδι ρόλων, ασκήσεις χαλάρωσης,κ.λ.π. – που διευκολύνουν την προσωπική έκφραση, το μοίρασμα συναισθημάτων, αλλά και την καλλιέργεια αισθήματος αποδοχής, εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ομάδας. Οι Θεραπευτικές ομάδες έχουν 6 – 10 μέλη . Αποτελούνται συνήθως, από άτομα και των δύο φύλων. Συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα για δύο ώρες. 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην οικογενειακή θεραπεία αξιοποιείται όλη η οικογένεια για να βοηθηθεί ένα μέλος,παιδί ή ενήλικας,που στην συγκεκριμένη φάση παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό σύμπτωμα ή δυσκολία στην προσωπική του εξέλιξη . Συνήθως αυτή η δυσκολία του ατόμου, αντανακλά και εκφράζει κάποια κρίση ή δυσκολία ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος ,να προχωρήσει σε αναγκαίες αλλαγές. Η κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος μέσω οικογενειακής θεραπείας , μπορεί να απελευθερώσει το άτομο και να οδηγήσει στην εξέλιξη και την ωριμότητα όλα τα μέλη της οικογένειας.Συνήθως γίνονται 1 – 2 συναντήσεις τον μήνα, για όσο διάστημα απαιτείται έως ότου, να μπορέσει η οικογένεια να κατανοήσει τον ρόλο της , σε σχέση με το ατομικό σύμπτωμα και να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την κρίση προς όφελος όλων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ 

Σύνήθως είναι βραχείας διάρκειας: 6 – 12 συναντήσεις. Είναι εστιασμένη γύρω από ένα συγκεκριμένο αίτημα του ζευγαριού. Το ζευγάρι, αρχικά δίνει πληροφορίες για το γενικό πλαίσιο της σχέσης τους ( γενικές συνθήκες, ιδιαιτερότητες συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, ιστορία σχέσης),στην συνέχεια μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες καθοδηγείται ώστε να εστιάσει σε συγκεκριμένο τομέα της σχέσης στον οποίο θέλει να επιφέρει βελτιώσεις/ αλλαγές, ή να πάρει αποφάσεις και γύρω από αυτό δομούνται οι θεραπευτικές παρεμβάσεις. Δίνεται έμφαση στην αναγνώριση και αξιοποίηση των θετικών στοιχείων της σχέσης, καθώς και στην βελτίωση της επικοινωνίας (διευκόλυνση ελεύθερης έκφρασης συναισθημάτων, εκπαίδευση στην ενεργητική ακρόαση, στην σαφή έκφραση και γενικά σε επικοινωνιακές δεξιότητες).

 

Νικολέτα Μπουλταδάκη – Ψυχολόγος Συστημική Θεραπεύτρια

Κέντρο Ψυχοθεραπείας κι Εκπάιδευσης – Systemic Education Χανιά

Comments for this post are closed.

Συνοπτικό ημερολόγιο μιας τυχαίας γυναίκας

Από μικρή μου άρεσε να μαζεύω παπαρούνες. Το χωριό μου, μέχρι πριν λίγα …

η εποχή του θερισμού

Η εποχή του θερισμού

Το Καλοκαίρι δε σημαίνει μόνο χαλάρωση, ραστώνη κι ανεμελιά. Και οι …

Virginia Satir

Οι 4 λαχτάρες της γιαγιάς Βιρτζίνια

  Η Virginia Satir , διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και συνδημιουργός της οικογενειακής …