Ο Έρωτας στο ντιβάνι μου

Κέντρο Ψυχοθεραπείας Ερωτας

Ο Έρωτας στο ντιβάνι μου

Ο έρωτας είναι μάλλον το πιο συνηθισμένο αντικείμενο της ψυχοθεραπευτικής πρακτικής. Ή σωστότερα η απώλεια του, η έλλειψή του, η κάποτε οδυνηρή υπόστασή του. Κανείς δε πάει σε ψυχολόγο όντας ερωτευμένος. Γιατί ο ερωτευμένος είναι καλά. Εκτός κι αν δε ξέρει να τιμά τον Έρωτα, όπως κάποτε ο Ιππόλυτος.

Το μύθο του Ιππόλυτου, έτσι όπως μας τον μετέφερε ο Ευριπίδης το χρησιμοποιώ συχνά στη ψυχοθεραπευτική πρακτική. Το μύθο του γιού της Αμαζόνας Ιππολύτης και του βασιλιά Θησέα.

Το αντικείμενο του έρωτα της μητριάς του Φαίδρας. Ο μεν Ιππόλυτος ταγμένος στην Άρτεμη ~ θεά της παρθενίας~ και πολέμιος της Αφροδίτης κι η δε αφοσιωμένη στην Αφροδίτη ~ μάνα του Έρωτα. Κι όταν αυτή του εκμηστηρεύτηκε τον έρωτα της, αυτός την απέρριψε κι αυτή κρεμάστηκε. Κι ο Θησέας πιστεύοντας ότι ερωτρότόπησαν εξόρισε τον γιο του. Μόνο που δε πρόλαβε να φτάσει στην εξορία γιατί στο δρόμο τα ίδια του τα πιστά ελάφια τον έπνιξαν με τα χαλινάρια τους και τον σκότωσαν.

Αν ο Ευριπίδης ήθελε να υμνήσει κατεξοχήν τον Έρωτα θα είχε δώσει ένα λιγότερο μακάβριο τέλος. Άλλα οι τραγωδίες λένε την αλήθεια. Ο Έρωτας κι ο Θάνατος είναι συνυφασμένοι. Γιατί έστω και συμβολικά όταν ερωτευόμαστε, είμαστε καταδικασμένοι να θυσιάσουμε τον εαυτό μας για να παραδοθούμε στον Άλλον. Γιατί μόνο έτσι φέρουμε μέσα μας το θείο του Έρωτα. Πάντως σίγουρα ο ποιητής είναι σαφής σε αυτό: όποιος αρνείται τον Έρωτα ασκεί ύβρη, κι όποιος ασκεί ύβρη, τιμωρείται από τον ίδιο του τον εαυτό.

Θεωρώντας τον εαυτό μου σαφώς πιο άσοφο από τον Ευριπίδη καταφεύγω, λοιπόν, στην ιστορία του, όταν έχω ερωτευμένους. Και τους αφήνω να κάνουν τις δικές τους μεταφράσεις. Όπως και να ΄χει τους θυμίζω ότι ο Έρωτας είναι εκλεκτικός και σπάνιος. Κι όταν βιώνεται, με όσο πόνο κι αν συνοδεύεται, είναι τιμή μεγάλη για τον θνητό αυτή η επίσκεψη. Και πρέπει να την τιμά σα φυλαχτό. Γιατί ο πόνος από Έρωτα είναι ο πιο ωραίος πόνος.

Νικολέτα Μπουλταδάκη
17/7/2017

Systemic Education

Comments for this post are closed.
θυμος ενοχες

Ναι χωρίς θυμό, όχι χωρίς ενοχές

Κοινό μυστικό μεταξύ των θεραπευτών είναι ότι η ψυχοθεραπεία τελειώνει …

Τα έμβια συστήματα διέπονται από ιδίους νόμους (Ή δυο μπουμπούκια κι ένας θεραπέυτης)

Σήμερα καθώς πότιζα στη σχολή παρατήρησα ότι άνθισε για πρώτη φορά …

Αγάπη , Έρωτας ή Εξάρτηση

Μια Συστημική θεραπεύτρια (Νικολέτα Μπουλταδάκη) κι ένας Πρωσοποκεντρικός …