Συμβουλές πρός νέους Θεραπευτές

συμβουλές πρός θεραπευτές

Συμβουλές πρός νέους Θεραπευτές

  • Το ζήτημα του χρόνου στη συνεδρία

Η χρονομέτρηση της συνεδρίας, στην αρχή της καρρίερας ενός Θεραπευτή προκαλεί θέματα. Πριν αρχίσουμε μια θεραπευτική εργασία στήνουμε ένα «συμβόλαιο» με το θεραπευόμενο που ορίζει ζητήματα όπως η εχεμύθεια, τα όρια , ο χρόνος, η διάρκεια, η πληρωμή κτλ.

Επομένως, ορίστε καταρχήν, εκ των προτέρων, πόσο χρόνο θα διαρκεί η κάθε συνάντηση.
Η συνήθης οδηγία είναι 50 λεπτά, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί δουλεύουμε για 1 ώρα. Η διάρκεια αλλάζει ανάλογα με τη θεραπευτική προσέγγιση αλλά και τους πελάτες. Άλλο χρόνο χρειάζεσαι στα ατομικά ραντεβού, άλλο στη θεραπεία ζεύγους και την οικογενειακή. Οφείλετε να ενημερώσετε τον πελάτη σας πριν την έναρξη της συνεδρίας για την ακριβή διάρκεια.

 

Πώς όμως κρατάμε το χρόνο; Προσωπικά, μετά από τόσα χρόνια έχω ένα εσωτερικό ρολόι, που στα 50 λεπτά ξέρω ότι πλησιάζει η λήξη. Παρόλαυτα έχω και το κινητό μου δίπλα μου (αθόρυβο) για να τσεκάρω την ώρα. Άλλοι τοποθετούν ένα ρολόι στο χώρο ή χρησιμοποιούν ρολόι χειρός. Άλλοι, πάλι, βάζουν να παίζει ενορχηστρωτική μουσική που γύρω στα 50 λεπτά δυναμώνει, ώστε κι ο Θεραπευτής κι ο πελάτης να καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει το τέλος.

Πέρα από τα πρακτικά κομμάτια, η τήρηση των χρονικών ορίων είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Σπάνια, νέος θεραπευτής κρατάει τα χρονικά όρια. Αυτό, γιατί έχει άγχος να προσφέρει όσο πιο πολλά μπορεί και να δείξει ότι νοιάζεται και προσπαθεί. Κι επίσης, επειδή έχει τη χρονική πολυτέλεια. Αν έχεις, όμως 5 ραντεβού σερί, δεν μπορείς να παρεκλίνεις πολύ από το χρόνο σου γιατί αφενός δείχνεις ασέβεια στα επόμενα ραντεβού που θα σε περιμένουν, κι αφετέρου, θα βρεθείς εξαντλημένος στο τέλος της μέρας.

  • Προβλήμα μή τήρησης του χρόνου απο τον πελάτη.

Άλλο πρόβλημα είναι όταν ο πελάτης δείχνει ασέβεια στο χρόνο σου, είτε καθυστερώντας στο ραντεβού, είτε ανοίγοντας θέματα στο τέλος της συνεδρίας. Πώς μπορώ ταυτόχρονα να δείξω νοιάξιμο και να τηρήσω αυστηρά όρια; Δεν υπάρχει μία απάντηση εδώ, γιατί ακριβώς στη ψυχοθεραπεία όλα εξαρτώνται από τη θεραπευτική σχέση, την προσωπικότητα του θεραπευτή και την τυχούσα ψυχοπαθολογία του πελάτη.

Είχα, για παράδειγμα, πελάτισσα που αργούσε στο ραντεβού μας περίπου μισή ώρα. Είχα την επιλογή να τη διώξω στο μισάωρο- με πιθανό δίλλημα πόσο να τη χρεώσω, ολόκληρη ή μισή συνεδρία- και την επιλογή να τη δω κανονικά και να ειδοποιήσω τα επόμενα ραντεβου να καθυστερήσουν. Ταυτόχρονα, έπρεπε να λάβω υπόψη μου το συναίσθημα του θυμού που μου προκαλούσε δείχνοντας ασέβεια στο καθορισμένο ραντεβού μας.

Είχα δοκιμάσει διάφορα τεχνάσματα, όπως να της κλείνω το ραντεβού μίση ώρα νωρίτερα από ό,τι μπορούσα ώστε να έρθει -καθυστερημένα- στην ώρα της. Πάντα άνοιγα το θέμα και τη ρωτούσα για το τι συνέβαινε αλλά οι απνατήσεις ήταν ασαφείς. Μετά από καιρό, κι όταν η θεραπευτική σχέση επέτρεψε το άνοιγμα, η πελάτισσα μου αποκάλυψε ότι βασανιζόταν από ιδεοψυχαναγκασμούς και της έπαιρνε περίπου μία ώρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσει να καταφέρει να βγει από το σπίτι.

Μόνο από εκείνα τη μέρα συνειδητοποίησα πως κάθε φορά, μας έπαιρνε περίπου 10 λεπτά να με πληρώσει αφού άνοιγε κι έκλεινε τσάντα και πορτοφόλι αμέτρητες φορές κι έπειτα με ρωτούσε με αγωνία να με πλήρωσε κι αν είμαστε εντάξει.

Πώς μου διέφυγε μια τόσο προφανής αγχώδης διαταραχή; Ανήκω στους θεραπευτές που ψάχνω πάντα να βρω την υγεία κι όχι την ασθένεια. Όταν έχω κάποιον που έρχεται να μου ανοίξει τη ψυχή του, κοιτάω να΄γνωρίσω αυτήν ακριβώς. Όπως έλεγε ο Cecchin οφείλουμε να είμαστε ασεβείς απέναντι στα εγχειρίδια ψυχοπαθολογίας την μυσταγωγική ώρα της συνεδρίας.

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να δείξω ότι η αυστηρή οριοθέτηση γενικότερα στη θεραπεία, μπορεί να μας προφυλάσσει ως θεραπευτές από πολλά, αλλά μπορεί και να μας οδηγήσει σε θεραπευτική τυφλότητα αν η μόνη μας έγνοια είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια ισούνται με συναισθηματική απομάκρυνση, κατάσταση σίγουρα μη θεραπευτική κι αποτελεσματική στη δουλειά μας.

13 Απριλίου 2018
Νικολέτα – Νεκταρία Μπουλταδάκη
Κέντρο Ψυχοθεραπείας κι Εκπαίδευσης – Systemic Education

 

Comments for this post are closed.

Συνοπτικό ημερολόγιο μιας τυχαίας γυναίκας

Από μικρή μου άρεσε να μαζεύω παπαρούνες. Το χωριό μου, μέχρι πριν λίγα …

η εποχή του θερισμού

Η εποχή του θερισμού

Το Καλοκαίρι δε σημαίνει μόνο χαλάρωση, ραστώνη κι ανεμελιά. Και οι …

Virginia Satir

Οι 4 λαχτάρες της γιαγιάς Βιρτζίνια

  Η Virginia Satir , διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και συνδημιουργός της οικογενειακής …