Πώς να σταματήσετε την Ανασφάλεια του να Σχετίζεστε να καταστρέφει την ευτυχία σας

Κέντρο Ψυχοθεραπείας psychology post

Πώς να σταματήσετε την Ανασφάλεια του να Σχετίζεστε να καταστρέφει την ευτυχία σας

Τον τελευταίο καιρό συναντώ πολύ συχνά ανθρώπους κι από τα δύο φύλα που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να έχουν στενές διαπροσωπικές σχέσεις, τόσο φιλικές, όσο κι ερωτικές. Το γιατί συμβαίνει αυτό και που οφείλεται αποτελεί ερώτημα πολλών ερευνητών και σχολών ψυχοθεραπείας.
Μία προεξέχουσα θεωρία είναι αυτή της Προσκόλλησης η οποία έχει επηρεάσει πολύ τη δουλειά των θεραπευτών
Πολύ συνοπτικά η θεωρία της προσκόλλησης είχε γεννηθεί από το έργο του John Bowlby, ο οποίος ήταν ο πρώτος ψυχολόγος που εισήγαγε μια ιδέα που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή ψυχοθεραπεία: η οικειότητα του παιδιού και η αίσθηση της ασφάλειας με τον πρωταρχικό φροντιστή του –συνήθως τη μητέρα-διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πόσο ασφαλής θα είναι ως ενήλικας. Με την πάροδο του χρόνου, οι ψυχολόγοι έχουν βελτιωθεί περαιτέρω αυτή την ιδέα υποστηρίζοντας ότι οι τρόποι προσκόλλησης στην πρώιμη παιδική ηλικία προβλέπουν το είδος προσκόλλησης των ενηλίκων στις ερωτικές τους σχέσεις αργότερα στη ζωή.

Ενώ η ακριβής ορολογία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την θεωρία του κάθε θεραπευτή , τα στυλ προσκόλλησης ενηλίκων γενικά συναντώνται σε τέσσερις τύπους:
• Ασφαλής: “Το να είσαι κοντά είναι εύκολο!”
• Ανήσυχος-προκατειλλημένος: «Θέλω να έχω συναισθηματική οικειότητα με τους άλλους, αλλά αυτοί δεν θέλουν μαζί μου!”
• Απορριπτικός-Αποφευκτικός: “Θα προτιμούσα να μην εξαρτώμαι από άλλους ή άλλοι να εξαρτώνται από μένα!”
• Φοβισμένος-Αποφευκτικός: “Θέλω να είμαι κοντά, αλλά τι γίνεται αν πληγωθώ;”
Τα τελευταία τρία εμπίπτουν σε μία μέγα-κατηγορία, γνωστή ως Ανασφάλεια Προσκόλλησης.
Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα πάνω στη θεωρία Προσκόλλησης είναι στραμμένη σε μια συναρπαστική κατεύθυνση: ότι ακριβώς επειδή ένα άτομο έχει προβλήματα στο να σχετίζεται επηρεάζουν αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα.
Σύμφωνα με την Meghan Laslocky, συγγραφέα του The Little Book of Heartbreak: Love Gone Wrong Through the Ages μπορείτε να δοκιμάστε τους εξής τρόπους για να καταφέρετε να κάνετε και να διατηρήσετε μια υγιή κι ευτυχισμένη ερωτική σχέση:
Πέντε τρόποι για να ξεπεραστεί η Ανασφάλεια Προσκόλλησης
• Γνωρίστε το είδος Προσκόλλησης σας μελετώντας τη θεωρία Προσκόλλησης. Μπορεί να είναι από ένα άρθρο στο διαδίκτυο ή ένα εξειδικευμένο επιστημονικό βιβλίο. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι Η γνώση είναι δύναμη.
• Αν δεν έχετε ήδη ένα θεραπευτή με γνώση πάνω στη θεωρία Προσκόλλησης, βρείτε ένα. Η ψυχοθεραπευτική δουλειά είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να κατανοήσετε, αναγνωρίσετε και διορθώσετε τον τρόπο που σχετίζεστε. Σύμφωνα με τον Irvin Yalom το 80% του οφέλους της ψυχοθεραπείας είναι η δυνατότητα να σχετίζεσαι αυθεντικά και στενά.
• Αναζητήστε συντρόφους με στυλ ασφαλής προσκόλλησης. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε, αν προσπαθείτε να αλλάξετε το στυλ προσκόλλησή σας είναι να υπονομεύσετε τον εαυτό σας με κάποιον που δεν μπορεί να σας στηρίξει. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 50 % των ενηλίκων έχουν Ασφαλές στυλ προσκόλλησης άρα τα ποσοστά να βρείτε ένα τέτοιο σύντροφο είναι πολύ υψηλά. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια θετική εμπειρία με ένα ασφαλώς προσκαλλημένο πρόσωπο μπορεί, εν καιρώ, να θεραπεύσει το φόβο κοντινότητας σας.
• Αν ο σύντροφος σας δεν είναι ασφαλώς προσκολλημένος,τότε πηγαίνετε σε θεραπεία ζεύγους. Ο θεραπευτής ζεύγους μπορεί να βοηθήσει και τους δυο να γίνετε πιο ασφαλείς στον τρόπο που σχετίζεστε, από κοινού.
• Εξασκηθείτε. Αν η κρεβατομουρμούρα δεν είναι ακριβώς το στυλ σας, πιέστε τον εαυτό σας να το κάνει, ακόμα κι αν πρέπει να ξεκινήσετε μιλώντας σε ένα βαλσαμωμένο ζώο. Σιχαίνεστε να μιλάτε για το μέλλον της σχέσης σας; Προσπαθήστε να συζητήσετε για τους επόμενους μήνες της σχέσης σας ή για κάποιο κοντινό διάστημα που δε σας πανικοβάλει.
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, ότι η ασφαλής Προσκόλληση στις προσωπικές σχέσεις δεν ευνοεί μόνο αυτές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ενισχύουν την αλληλεπίδραση, ακόμη και με εκείνους με τους οποίους δεν είστε κοντά. Κι επιπλέον όλες οι έρευνες για την Ευτυχία δείχνουν τις κοντινές σχέσεις ως τον πιο σημαντικό παράγοντα ευδαιμονίας! Επομένως σχετιστείτε υγιώς, γίνετε ευτυχισμένοι!

 

Νικολέτα Μπουλταδάκη

Systemic Education

Comments for this post are closed.
ψυχοθεραπεία

Γιατί αρρωσταίνουν οι θεραπευτές; Μια απόπειρα υπόθεσης.

Ασκώ το επάγγελμα του ψυχολόγου 20 χρόνια. Έχω δει χιλιάδες ανθρώπους, …

θύμα - θύτης

Θύμα – Θύτης. Ένα και το αυτό.

Ασχολούμαι εμμονικά σχεδόν, εδώ και χρόνια με τους ρόλους στις δυσλειτουργικές …

η θλίψη ως θεραπεία

Η θλίψη ως θεραπεία

Όσο περισσότερη πείρα αποκτώ στο να βλέπω και να «θεραπεύω» ανθρώπους, …